logo

Cal Poly Pomona Student Services Building

Cal Poly Pomona Student Services Building
Pomona, California
Size: 138,400 square feet

As the primary campus entry, Cal Poly’s Student Services Building is a symbol of the University’s interdisciplinary and sustainable-focused mission. In plan the SSB consists of 3-story and 2-story structures separated by a spacious breezeway that doubles as a new campus corridor. In elevation they’re unified by a streamlined, undulating roof design which brands the facility as a campus landmark and serves an essential role in passive solar design.

Structurally the roofscape involved inventive design at every turn. Lateral designs resolved unique shapes with a diaphragm that efficiently spanned nodes of lateral resistance and eliminated long distance cantilevers. Resulting interiors kept concrete walls out of view and ensured the desired light, airy space befitting students and the activities within. Additionally, in-depth analysis resolved a complex geometry of interconnected yet disconnected structures where long span steel girders and their connections were designed as struts linking the building when they were moving toward or away from each other. Pre-planning streamlined construction and heightened efficiencies by determining straight versus curved roof steel supports and minimizing asymmetrical pieces. Design of a light metal field-screwed shim, adjustable vertically and rotationally about two axes, allowed for exact adjustment during construction, increased construction speed, and decreased field welding costs.

Throughout the process the team employed collaboration tools and advanced technical applications for increased constructability and efficiencies. Workflows were developed to pass model data between software platforms to share and coordinate complex roof geometry and meet the analytical demands of structural, architectural and fabrication disciplines. Efforts paid off as not a single RFI for metal roof installation was issued during construction. This award-wining facility serves as a sustainable campus icon that exemplifies structural ingenuity and creativity for students and the community alike.

Date: March 05, 2020